9. září 2020

Pečené bylinkové kuře s kaší z dýně a česneku

Kuře upečené spolu s bylinkami doplňuje salát z čerstvé listové zeleniny a dýňová verze bramborové kaše.
low carb, GAPS, gf/cf



potřebujete:
(4 porce)

omyté a osušené kuře
svazek čerstvých zelených bylinek (majoránka, saturejka, bazalka...)
60 g ghee
2 lžíce mírně změklého ghee
2 stroužky česneku

na dýňové pyré:
2 kg dýni Hokakido
10 stroužků česneku (se slupkou)
4 lžíce olivového oleje

+ sůl a čerstvě mletý pepř

postup:

1. Troubu předehřejte na nejvyšší stupeň. Propracujte 2 lžíce másla se dvěma prolisovanými stroužky česneku a trochou soli. Směsí naplňte kapsy mezi kuřecími prsíčky a kůží (snadno ji oddělíte třeba obráceným koncem vařečky), jindy sušší maso bude po upečení šťavnaté.

2. Vnitřek kuřete osolte a pak naplňte svazkem bylinek. Můj přechozí petželovo-rozmarýnový pokus byl nahořklý, ale můžu doporučit majoránku s bazalkou.

3. Máslo nakrájejte na kousky na dno pekáče. Připravené kuře dobře osolte i na povrchu a pak prsíčky dolů vložte do pekáče s máslem. Pečte 20 minut přiklopené poklicí a pak stáhněte teplotu na 180 stupňů. Kuře pečte další hodinu, hodinu a deset minut (podle toho, jak vypečenou kůrku si představujete) a občas ho přelijte vypečenou šťávou. Po 30 minutách pečení odklopte poklici a nechte zlátnout kůrku.  

4. Pak do trouby přidejte i česnek ve slupce a pečte zhruba půl hodiny, do změknutí. Nebojte se ho upéct velké množství. Pečením ztratí svou štiplavost, zůstane jen jemná sladká chuť. Při té příležitosti můžete otočit kuře prsíčky nahoru. 

5. Mezitím přepulte dýni a polévkovou lžící vydlábněte semínka. Duté poloviny nakrájejte na menší kousky a ty uvařte v páře doměkka (stačí obyčejný pařáček na kmedlíky, jen hlídejte vodu pod ním, aby se nevyvařila). Stačí asi 20 minut, podle toho, jak zralá je dýně.

6. Upečené stroužky česneku vymáčkněte ze slupky a umixujte tyčovým mixérem dohromady se změknou dýní. Osolte, opepřete a dochuťte olivovým olejem. 



tipy:
po naplnění svažte nití nebo provázkem k sobě kuřecí nohy a "biskup", bylinky ani při otáčení kuře nebudou mít tendenci vypadnout do vypečené šťávy.