21. února 2020

Krekry ze semínek a ovesných vloček

Křupavé plátky, které můžete obložit zeleninou, dát si je s ovocem a jogurtem nebo k polévce.
low carb, při toleranci lepku




Uložené na chladném suchém místě vydrží krekry až dva týdny, ale jen teoreticky. Teplem se v nich rozvine intenzivní oříšková chuť a tak z chladného suchého místa zmizí do dvou, maximálně tří dnů.

potřebujete:
(na 16 velkých plátků)

150 g slunečnicových semínek
150 g jemných ovesných vloček
100 g lněných semínek
50 g sezamových semínek
4 lžíce psyllia (jitrocel indický)
2 lžíce chia semínek

350 ml vody
3 lžíce másla
1 lžíce medu
1 lžička soli

postup:

1. Z role pečicího papíru odstřihněte 4 stejné archy o velikosti plechu, na kterém budete později krekry péct.

2. Do malého hrnce nalijte horkou vodu (nebo jí v něm rovnou zahřejte). Nemusí být vařící, stačí teplota, ce které se snadno rozpustí máslo a med. Obojí pak přidejte do hrnce, nechte rozpustit a rozmíchejte.

3. Všechna semínka, psyllium a vločky sesypte dohromady do velké mísy, osolte lžičkou soli a promíchejte, ať se jednotlivé druhy semínek rovnoměrně rozptýlí. Potom přilijte směs vody, másla a medu a vařečkou všechno důkladně propracujte na tužší těsto. Tím, jak semínka s psylliem začnou absorbovat vodu, těsto houstne. Pokud vám zpracování připadá obtížné, přilijte ještě 1-2 lžíce vody. Hotové těsto rozdělte na dvě přibližně stejné poloviny.

4. Doprostřed archu pečicího papíru položte první polovinu těsta, přikryjte dalším archem papíru a válečkem vyválejte tenký plát až k okrajům papíru.

5. Z hotového plátu odstraňte vrchní arch a ostrým nožem těsto nakrájejte na osm velkých obdélníků. Stejným způsobem zpracujte i druhou část a oba nakrájené pláty pak nechte dvě hodiny odležet.

6. Troubu rozehřejte na 170°C. Do rozehřáté trouby vložte první plech s odleželým těstem a dvacet minut pečte. Potom téměř upečené krekry vyndejte z trouby, sloupněte papír i ze spodní strany a plát vraťte ješte na deset minut do trouby. Nechte dojít do nazlátlé barvy a křupavosti.

7. Stejně postupujte i u druhé várky a po vychladnutí obě nalámejte na plátky.