15. prosince 2020

Skořicové snídaňové pečivo

Malé sladké skořicové žemle s kousky šťavnatého ananasu a křupavých oříšků. Pokud je upečete večer předem, máte ráno přichystanou snídani do ruky.
při toleramci lepku a vyššího obsahu sacharidů



Základ tvoří ovesné vločky, celozrnná mouka a nastrouhaná mrkev s najemno nakrájeným ananasem.

potřebuje:
(20-25 kousků)

2 větší mrkve
200 g čerstvého ananasu
1 lžíci citronové šťávy
2 lžíce cukru (muscovado nebo kokosového)
25 g nesolených pistácií
100 g jemných ovesných vloček
100 g celozrnné špaldové mouky
1 vejce
1 lžička kypřicího prášku
150 ml ovesného mléka nebo vody
25 g mandlového másla kokosového oleje
2 rovné lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mleté vanilky
špetka soli

postup:

1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 150°C.

2. Do velké mísy nahrubo nastrouhejte očištěnou mrkev. Ananas nakrájejte na miniaturní kousky stupňů a pak spolu s pistáciemi přidejte k mrkvi. Přisypte cukr, přilijte citronovou šťávu, ovesné mléko a rozklepnuté vejce.

3. V jiné míse smíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku, kypřicí prášek, skořici, vanilku a špetku soli.

4. Rozpusťte tuk a přilijte ho k ananasu a mrkvi. Přisypte k nim i směs s ovesnými vločkami a umíchejte hustší těsto Pokud je příliš řídké, přidejte ještě pár lžic špaldové mouky. Nechte asi deset minut odležet.

5. Pak znovu promíchejte, lžící tvarujte malé žemličky a na plechu potaženém pečicím papírem je upečte dozlatova. Podle velikosti to trvá 20-30 minut.