31. října 2013

Nutriční systém GAPS

Dieta GAPS (Gut and Psychology Syndrome) je určena pro pacienty s psychickými a neurologickými potížemi. Středobodem působení této diety je střevní systém a jeho osídlení mikrobiomem. Jakkoliv zvláštně to vypadá, už delší dobu je známo, že střevo a mozek nejsou oddělené systémy. Střevní stěna je protkána sítí nervových vláken, enterickým nervovým systémem. Kontroluje hlavně trávicí procesy, ale prostřednictvím chemických látek - neurotransmiterů, produkovaných střevními bakteriemi, komunikuje s centrálním nervovým systémem. GAPS zcela eliminuje cukr, obiloviny, luštěniny a škrobovou zeleninu. Vychází z dietního směru Specific Carbohydrate Diet (SCD), který je známý přes šedesát let. 

Dietní systém SCD původně léčil pacienty s různými trávicími problémy jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba nebo celiakie. "Kvůli" celiakii postupně upadla v zapomnění. Diagnóza celiakie kdysi nebyla definována přesně a do této diagnózy byla zahrnuta i další zánětlivá onemocnění střev. Nakonec se ale celiakie definovala jako nesnášenlivost lepku a jako účinný lék byla stanovena bezlepková dieta. SCD, jako zastaralá informace, upadla v zapomnění a přestala se pacientům doporučovat. Do zapomnění upadly i zánětlivé stavy střev, které nezpůsobil lepek. Pravděpodobně existuje velká skupina lidí s diagnózou celiakie, jejichž onemocnění na bezlepkovou dietu nereaguje.

Znovu se jí začala věnovat Elaine Gottschall, která hledala pomoc pro svou malou dcerku, trpící ulcerózní kolitidou a neurologickými problémy. Po dvou letech na dietě SCD byla holčička naprosto zdravá a na základě tohoto úspěchu začala pomáhat pacientům s různými střevními problémy. Jako překvapivý bonus na její léčbu reagovaly nejlépe děti, které kromě trávicích problémů trpěly i vážnými poruchami chování. Autismem, hyperaktivitou, nočními můrami. Roky se věnovala výzkumu biochemického a biologického základu SCD a vydala knihu "Breaking the Vicisous Cycle. Intestinal Health Through Diet". Její poznatky rozšířila další matka, která hledala pomoc pro svého autistického syna – Dr. Natasha Campbell-McBride. Navzdory tomu, že je autismus považovaný za nevyléčitelný, své dítě uzdravila. Na toto téma vydala několik knih.