Žlutá sluníčka, která na jaře
prozáří louky a zahrady, má léčivé listy i kořen. Typicky vykrajované listy, vhodné i jako divoká listová zelenina, působí příznivě na ledviny. Kořen povzbuzuje činnost jater a žlučníku. Vypletou
pampelišku rozhodně jen tak nevyhazujte, využijte ji jako léčivku.
Pampeliška má široké působení. Obsahuje hořké látky, které podporují vylučování trávicích enzymů a žaludeční kyseliny a tím zlepšuje chuť k jídlu i samotné trávení. Pomáhá fyziologické tvorbě žluči, ulehčuje její průtok do dvanáctníku a uvolňuje spasmy ve žlučových cestách. Další účinnou látkou je inulin, zásobní polysacharid rostlin, který náš organismus neumí rozštěpit a využít, proto se nevstřebává. Ve střevě se chová jako vláknina a stává se zdrojem energie pro probiotické bakterie. Izolovaný inulin je bílý prášek se sladkou chutí a nulovou kalorickou hodnotou, proto se hodí jako sladidlo pro diabetiky. Díky obsahu draslíku a bioflavonoidů působí mírně močopudně a pomáhá pacientům s hypertenzí.
List má příznivé účinky na ledviny a doporučuje se při revmatismu, dně a jarních detoxikačních kúrách, kdy ledviny zvýšeně filtrují a vylučují nežádoucí látky.
Kořen příznivě působí na trávení, zejména na trávení tuků.
- Čerstvé mladé listy pampelišky můžete přidávat do salátů, sendvičů nebo smoothie jako divokou listovou zeleninu.
- Čerstvý oloupaný kořen
- Z praženého a mletého kořene si můžete připravit pampeliškovou kávu, která je pro obsah inulinu a hořčin vhodná pro diabetiky nebo žlučníkáře, případně pro pacienty se závažným onemocněním ledvin, které pampelišková káva narozdíl od arabiky nijak nezatíží. Recept tady.