20. března 2019

Pampeliška

Žlutá sluníčka, která na jaře prozáří louky a zahrady, má léčivé listy i kořen. Typicky vykrajované listy, vhodné i jako divoká listová zelenina, působí příznivě na ledviny. Kořen povzbuzuje činnost jater a žlučníku.  Vypletou pampelišku rozhodně jen tak nevyhazujte, využijte ji jako léčivku. 

Pampeliška je léčivka s dužnatým kořenem, dlouhým až půl metru, ze kterého vyrůstají růžice protáhlých zubatých lístků. Má obrovskou schopnost regenerace - vytrhnete ji i s kořenem, v zemi zůstane jen jeho malý kousek a za pár týdnů z něj celá rostlina vyroste opět. Jedna jediná pampeliška vytvoří za rok asi tři tisíce semen, proto se vyskytuje prakticky všude. Brzy na jaře rozkvete veselými žlutými květy, které se před deštěm, v chladu a na noc zavírají. Rostlina se většinou sbírá celá, i s kořenem, nejlépe ještě před rozkvětem. Kořen můžete sbírat (přesněji vydobýt) i na podzim, kdy má největší sílu. 

Pampeliška má široké působení. Obsahuje hořké látky, které podporují vylučování trávicích enzymů a žaludeční kyseliny a tím zlepšuje chuť k jídlu i samotné trávení. Pomáhá fyziologické tvorbě žluči, ulehčuje její průtok do dvanáctníku a uvolňuje spasmy ve žlučových cestách. Další účinnou látkou je inulin, zásobní polysacharid rostlin, který náš  organismus neumí rozštěpit a využít, proto se nevstřebává. Ve střevě se chová jako vláknina a stává se zdrojem energie pro probiotické bakterie. Izolovaný inulin je bílý prášek se sladkou chutí a nulovou kalorickou hodnotou, proto se hodí jako sladidlo pro diabetiky. Díky obsahu draslíku a bioflavonoidů působí mírně močopudně a pomáhá pacientům s hypertenzí.

List má příznivé účinky na ledviny a doporučuje se při revmatismu, dně a jarních detoxikačních kúrách, kdy ledviny zvýšeně filtrují a vylučují nežádoucí látky. 

Kořen příznivě působí na trávení, zejména na trávení tuků.


  • Čerstvé mladé listy pampelišky můžete přidávat do salátů, sendvičů nebo smoothie jako divokou listovou zeleninu.
  • Čerstvý oloupaný kořen 
  • Z praženého a mletého kořene si můžete připravit pampeliškovou kávu, která je pro obsah inulinu a hořčin vhodná pro diabetiky nebo žlučníkáře, případně pro pacienty se závažným onemocněním ledvin, které pampelišková káva narozdíl od arabiky nijak nezatíží. Recept tady.