16. prosince 2019

Punč z červeného vína

Voňavý kořeněný nápoj pro zahřátí z červeného vína a pomerančové šťávy, ochucený hřebíčkem, skořicí a plody kustovnice.
při toleranci vyššího obsahu sacharidů



Předvánoční čas se bez svařeného vína nebo punče neobejde. Zkuste kombinaci obojího, základ tvoří horké víno s kořením a doplní je černý čaj s pomerančovou a citrónovou šťávou.

potřebujete:
(6 porcí)
0,75 l červeného vína
2 sáčky černého čaje
3 pomeranče
1 citrón
2 svitky skořice
12 hřebíčků
hrst kustovnice nebo rozinek
+ svitky skořice a hvězdičky badyánu na ozdobu

postup:
1. Kustovnici nasypte do misky, zalijte horkou vodou a nechte změknout.

2. Vymačkejte šťávu z pomerančů a poloviny citrónu. Druhou polovinu citrónu nakrájejte na plátky k podávání.

3. Do nahřáté čajové konvice vložte sáčky s čajem, skořici a hřebíčky. Přiveďte k varu 0,5l vody a zalijte čaj s kořením. Skořici a hřebíčky nechte luhovat, čajové sáčky po půl minutě vyjměte. Nechte zakryté, aby čaj zůstal horký.

4. Víno nalijte do většího hrnce, přes jemné síto přilijte pomerančovou i citrónovou šťávu (odstraníte tak zbytky dužiny) a zahřejte. Stačí jen do doby, než se na hladině objeví první bublinky. Hlídejte, ať se směs nepřevaří, pokud ji přivedete k varu, odpaří se všechen alkohol - a to je v tomto případě škoda. :) Na druhou stranu, málo horký punč je jen polovina chuťového zážitku, proto ho pro ideální teplotu můžete testovat průběžným ochutnáváním pomocí lžíce.

5. Horké víno stáhněte z ohně, přilijte vyluhovaný čaj, přidejte zcezenou kustovnici a promíchejte.

6. Naběračkou rozdělte do sklenic, přidejte plátky citrónu a ozdobte svitky skořice.