1. května 2019

Kopřiva

Přestože je pro své schopnosti zaplevelovat zahrady, zarůstat cesty nebo bolestivě žahnout obecně velmi neoblíbená, je kopřiva zdravá divoká zelenina a velmi účinná léčivka. Můžete si z ní připravit posilující a pročišťující čaj anebo ji jako "špenát" sníst celou. 


Kopřiva je především skvělé metabolikum. Díky mixu minerálních látek, stopových prvků, aminokyselin a vitaminů, které obsahuje, zvyšuje aktivitu mnoha enzymů, které se podílejí na metabolických reakcích a detoxikačních procesech v lidském těle. Zlepšuje tak fungování ledvin, jater, žlučníku nebo slinivky. Pro svůj velký vliv na metabolismus se kopřiva uplatňuje také při léčení revmatických chorob a artritidy.
Obsažené flavonoidy vyvolávají močopudné působení, kdy se z organismu vylučují zejména chloridy a močovina, proto se rostlina doporučuje při chronických ledvinových chorobách, zánětech močových cest nebo ledvinových kamenech.
Kopřiva je skvělá i pro diabetiky, protože sníží hladinu krevního cukru. Její listy obsahují tzv. glukokininy, které zvyšují sekreci hormonu insulinu díky kterému přestupuje cukr z krve do buněk.
Nať kopřivy obsahuje látky nutné pro krvetvorbu, má i přímý povzbuzující účinek na kostní dřeň a tak se využívá při chudokrevnosti a větších ztrátách krve. Díky povzbuzujícímu účinku na játra zároveň krev vyčistí od toxických látek, například po dlouhodobém užívání silných léků. Díky povzbuzujícím a pročišťujícím účinkům na játra kopřiva příznivě působí i na alergie, ekzémy nebo sennou rýmu, protože oslabení nebo nerovnováha jater s alergickými projevy souvisí.

  • Čaj připravujte nejlépe z čerstvé mladé kopřivové nati, což jsou výhonky cca 20cm. Jednoduše vložte jednu až dvě utržené snítky do hrnku, zalijte je vroucí vodou, nechte 15 minut přikryté luhovat a pak slijte. 
  • Pokud si připravujete v odšťavovači zeleninové šťávy, můžete (v rukavicích) přihodit  k ostatní zelenině hrst čerstvých lístků mladých kopřiv. Hotovou šťávu pak přeceďte přes plátno kvůli kopřivovým chloupkům, které jednak obsahují kyselinu mravenčí a jednak by drhly v krku. 
  • Z čerstvé kopřivové nati můžete připravit také "špenát",  který je chuťově prakticky k nerozeznání od originálu. Recept tady. 
  • Kopřivu sbírejte jen do konce května, ve starších rostlinách stoupá obsah kyseliny šťavelové i dusičňanů a tělo má pak práci navíc s jejich vylučováním. Můžete si ji ale nasušit nebo zamrazit do zásoby.
  • Sušená nať ztrácí svou svěží a příjemnou chuť, proto ji při přípravě čaje vždy smíchejte s chuťově výraznou bylinou, například s mátou.