low carb, AIP, GAPS, gf/cf
Najít přílohu, do které se vsákne omáčka, je u diet s vyloučením obilovin svízelné. Květák nastrouhaný na velikost rýže je skvělá varianta.
potřebujete:
(4 porce)
400g mletého hovězího masa
2 hlávky květáku
15 velkých zralých rajčat
lístky bazalky nebo jiných zelených bylinek
2 cibule
2 stroužky česneku
přečištěné máslo
sůl, pepř
postup:
1. Troubu rozehřejte na 200°C.
2. Květáky rozeberte na růžičky a z nich pak vyřízněte tvrdé kousky košťálu. Růžičky nastrouhejte na hrubém struhadle a prozatím odložte stranou.
3. Mleté maso osolte, opepřete a dobře propracujte. Ze směsi odebírejte po vrchovaté lžičce a postupně vytvořte kuličky. Vytvoříte jich asi třicet. Dobře uhlaďte povrch, aby při pečení nepraskly a nedrolily se.
4. Ve velké pánvi rozehřejte dvě lžíce másla, vložte hotové masové kuličky a orestujte je dohněda. Nemíchejte je, jen opatrně každou zvlášť obraťte. Pak vložte do vyhřáté trouby na 15 minut k dopečení.
5. Cibule nakrájejte najemno a nasekejte česnek. Ve větším hrnci rozehřejte ghee, vsypte cibuli s česnekem a na mírném ohni nechte změknout a lehce zezlátnout. Mezitím nakrájejte rajčata na menší kusy a pak přidejte k orestované cibuli a česneku. Přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu na minimum a nechte omáčku 10 minut probublávat.
6. Do pánve, ve které se restovaly masové kuličky vsypte nastrouhaný květák, přiklopte poklicí a 10 - 15 minut poduste na mírném ohni. Nepodlévejte ho, jen osolte a občas promíchejte. Nakonec poklici odkryjte a nechte případně vyvařit přebytečnou tekutinu.
7. Nakonec přesuňte podušená rajčata do blendedru a rozmixujte na hladkou omáčku.
8. Květákovou rýži přelijte na talířích omáčkou a přidejte masové kuličky s lístky čerstvých bylinek.