21. srpna 2014

Krůtí steak s cibulovými chipsy a listovým salátem

Šťavnaté marinované steaky se zeleninou, bazalkou, olivami a semínky sezamu a slunečnice.  
low carb, GAPS, gf/cf




potřebujete:
(4 porce)

4 větší cibule

4 vyšší 120g plátky z krůtích prsou
limetku
med
olivový olej
ghee
sůl, čerstvě mletý pepř

směs natrhaných zelených listových salátů, bazalkových listů a nakrájených salátových okurek
(v libovolném množství a poměru)
hrst vypeckovaných černých oliv
po 2 lžících slunečnicových a sezamových semínek
sezamový olej
2 lžíce nasekané petrželky

postup:

1. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 130°C. Oloupané cibule nakrájejte na tenké plátky a rovnoměrně rozprostřete na plech potažený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Nechte je asi hodinu péct a během pečení je párkrát proházejte.

2. Mezitím připravte v míse marinádu ze 2 lžic olivového oleje, 1 lžíce medu a šťávy z ½ limetky. Vložte osušené krůtí steaky, obalte je v marinádě ze všech stran a nechte alespoň půl hodiny odležet při pokojové teplotě. Maso nenaklepávejte ani nesolte, připravili byste se tak o jeho šťavnatost. Sůl a pepř přijdou na scénu později.

3. Plech s křupavými cibulovými kroužky vyndejte z trouby a přenastavte teplotu na 180°C, steaky se budou ve vyhřáté troubě ještě dopékat.

4. Zeleninu s bazalkovými lístky rozdělte na talíře a na pánvi nasucho lehce opražte slunečnicová a sezamová semínka, teplem se rozvine a zesílí jejich chuť.

5. Rozpalte pánev se silným dnem a steaky zprudka opečte po obou stranách. Pak maso vyjměte z pánve a přesuňte do trouby na grilovací rošt potřený olivovým olejem. Po 5 - 15 minutách - podle výšky steaků a podle toho jak je chcete mít propečené - je přesuňte na talíře a (teprve teď) osolte a opepřete čerstvě umletým pepřem. V pánvi, ve které se opékalo maso, ještě rozpusťte 2 lžíce přečištěného másla a vzniklým sosem steaky přelijte.

6. Do servírovací mísy dejte zeleninu, olivy a opražená semínka, osolte, přidejte 2 lžíce sezamového oleje a promíchejte. Na talíř dejte porci salátu, přidejte steak s cibulovými chipsy a posypte nasekanou petrželovou natí.