Šťavnaté marinované steaky
se zeleninou, bazalkou, olivami a semínky sezamu a slunečnice.
low carb, GAPS, gf/cf
potřebujete:
(4
porce)
4 větší cibule
4 vyšší 120g plátky z krůtích prsou
4 vyšší 120g plátky z krůtích prsou
limetku
med
olivový olej
ghee
sůl,
čerstvě mletý pepř
směs natrhaných zelených listových salátů, bazalkových listů a nakrájených salátových okurek
postup:
(v libovolném množství a poměru)
hrst vypeckovaných černých oliv
hrst vypeckovaných černých oliv
po 2 lžících slunečnicových a sezamových semínek
sezamový olej
2 lžíce nasekané petrželkysezamový olej
postup:
1. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 130°C. Oloupané
cibule nakrájejte na tenké plátky a rovnoměrně rozprostřete na plech potažený
pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Nechte je asi
hodinu péct a během pečení je párkrát proházejte.
2. Mezitím připravte v míse marinádu ze 2 lžic olivového oleje, 1 lžíce medu a šťávy z ½ limetky. Vložte osušené krůtí steaky,
obalte je v marinádě ze všech stran a nechte alespoň půl hodiny odležet při
pokojové teplotě. Maso nenaklepávejte ani nesolte, připravili byste se tak o
jeho šťavnatost. Sůl a pepř přijdou na scénu později.
3. Plech s křupavými cibulovými kroužky vyndejte z
trouby a přenastavte teplotu na 180°C, steaky se budou ve vyhřáté troubě ještě dopékat.
4. Zeleninu s bazalkovými lístky rozdělte na talíře a na
pánvi nasucho lehce opražte slunečnicová a sezamová semínka, teplem se rozvine
a zesílí jejich chuť.
5. Rozpalte pánev se silným dnem a steaky zprudka opečte
po obou stranách. Pak maso vyjměte z pánve a přesuňte do trouby na grilovací
rošt potřený olivovým olejem. Po 5 - 15 minutách - podle výšky steaků a podle toho jak
je chcete mít propečené - je přesuňte na talíře a (teprve teď) osolte a
opepřete čerstvě umletým pepřem. V pánvi, ve které se opékalo maso, ještě
rozpusťte 2 lžíce přečištěného másla a vzniklým sosem steaky přelijte.
6. Do servírovací mísy dejte zeleninu, olivy a opražená semínka, osolte, přidejte 2 lžíce sezamového oleje a promíchejte. Na talíř dejte porci salátu, přidejte steak s cibulovými chipsy a posypte nasekanou petrželovou natí.