Müsli,
lehce zapečené s máslem, provoní kuchyni vanilkou, skořicí a hřebíčkem. Po
vychladnutí naplňte zavařovací sklenice, převažte mašlí, přidejte jmenovku - a
můžete rozdávat luxusní dárky. Jeden z nich si ale rozhodně schovejte pro sebe.
Krásné Vánoce všem! :)
při toleranci lepku a vyššího obsahu sacharidů
gf/cf
500g
jemných ovesných vloček
200g
slunečnicových semínek
200g
neloupaných mandlí
hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce
hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce
130g ghee
4 roztlučené hřebíčky
lžičku
mleté skořice
lžičku
mleté vanilky Bourbon
špetku
soli
postup:
postup:
1.
Rozehřejte troubu na 120°C.
2. Slunečnicová semínka a neloupané mandle nasypte do velké mísy, zalijte vlažnou vodou
2. Slunečnicová semínka a neloupané mandle nasypte do velké mísy, zalijte vlažnou vodou
a
důkladně je v ní properte. Očistnou lázeň jim můžete dopřát klidně 3x po sobě. Pak
slijte přes cedník a nechte okapat.
3.
Na plech vyložený pečicím papírem nasypte a rovnoměrně rozprostřete polovinu
ovesných vloček. Vložte
do trouby a nechte opražit, přibližně 20 minut. Opražené vločky nasypte do
velké mísy. S
druhou polovinou vloček naložte stejným způsobem a pak sesypte dohromady.
4.
Stáhněte teplotu na 100°C a na prázdný plech vyložte okapaná semínka a mandle. Nechte
je v troubě pomalu vysoušet, jejich chuť se rozvine na maximum a přitom
se v nich nepřepálí zdravé tuky. Trvá to mezi půl a třičtvrtěhodinou.
5.
Mezitím nechte v kastrůlku rozpustit máslo. Přisypte
do něj koření, cukr se špetkou soli a rozmíchejte na hustou voňavou omáčku.
6. Rozinky důkladně properte v horké vodě, osušte a přisypte do omáčky. Potom rozmixujte tyčovým mixérem.
6. Rozinky důkladně properte v horké vodě, osušte a přisypte do omáčky. Potom rozmixujte tyčovým mixérem.
7.
Vysušené mandle se slunečnicí přisypte k vločkám, přilijte máslo s kořením a rozinkami. Důkladně promíchejte, vypněte troubu, hotovou granolu nasypte na plech a
dejte do chladnoucí trouby ještě trochu pospojovat chutě.