7. prosince 2014

Vánoční granola

Müsli, lehce zapečené s máslem, provoní kuchyni vanilkou, skořicí a hřebíčkem. Po vychladnutí naplňte zavařovací sklenice, převažte mašlí, přidejte jmenovku - a můžete rozdávat luxusní dárky. Jeden z nich si ale rozhodně schovejte pro sebe. Krásné Vánoce všem! :)
při toleranci lepku a vyššího obsahu sacharidů
gf/cf


potřebujete:

500g jemných ovesných vloček
200g slunečnicových semínek
200g neloupaných mandlí
hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce
130g ghee

4 roztlučené hřebíčky
lžičku mleté skořice
lžičku mleté vanilky Bourbon
špetku soli

postup:

1. Rozehřejte troubu na 120°C.

2. Slunečnicová semínka a neloupané mandle nasypte do velké mísy, zalijte vlažnou vodou
a důkladně je v ní properte. Očistnou lázeň jim můžete dopřát klidně 3x po sobě. Pak slijte přes cedník a nechte okapat.

3. Na plech vyložený pečicím papírem nasypte a rovnoměrně rozprostřete polovinu ovesných vloček. Vložte do trouby a nechte opražit, přibližně 20 minut. Opražené vločky nasypte do velké mísy. S druhou polovinou vloček naložte stejným způsobem a pak sesypte dohromady.

4. Stáhněte teplotu na 100°C a na prázdný plech vyložte okapaná semínka a mandle. Nechte je v troubě pomalu vysoušet, jejich chuť se rozvine na maximum a přitom se v nich nepřepálí zdravé tuky. Trvá to mezi půl a třičtvrtěhodinou.

5. Mezitím nechte v kastrůlku rozpustit máslo. Přisypte do něj koření, cukr se špetkou soli a rozmíchejte na hustou voňavou omáčku.

6. Rozinky důkladně properte v horké vodě, osušte a přisypte do omáčky. Potom rozmixujte tyčovým mixérem. 

7. Vysušené mandle se slunečnicí přisypte k vločkám, přilijte máslo s kořením a rozinkami. Důkladně promíchejte, vypněte troubu, hotovou granolu nasypte na plech a dejte do chladnoucí trouby ještě trochu pospojovat chutě.