23. listopadu 2017

Cukr muscovado

Muscovado je nerafinovaný cukr s velkým podílem melasy. Dezertům dodá karamelovou, lehce kořeněnou příchuť. Díky melase také není úplně sypký. Hodí se do perníku, štrůdlu a dalších kořeněných sladkostí, k ochucení ovesné kaše nebo ovocných knedlíků.


Muscovado obsahuje dvacetiprocentní podíl melasy - hustého sirupu z cukrové třtiny, s vysokým obsahem minerálů, vitaminů a nenasycených mastných kyselin. Zatímco bílý cukr kromě sladké chuti tělu nic nepřináší, muscovado obsahuje i výživné látky.

Snadno vyrobíte i ochucené verze. Já jsem pro vanilkovou nebo levandulovou, ale můžete použít i svitek skořice, pár hřebíčků nebo semen kardamomu.   

Vanilkový/levandulový muscovado:
200g cukru muscovado nasypte do uzavíratelné sklenice a přidejte vanilkový lusk nebo lžičku sušených květů levandule. Promíchejte a uzavřete. Za několik dní je připravený k použití.  

Pokud by v "levandulovém" dezertu vadily drobné levandulové kvítky, můžete dát požadované množství hotového levandulového cukru do blenderu, rozmixovat a prosít přes síto. Květy snadno oddělíte, příchuť zůstane.

Pro vanilkový cukr stačí i lusk bez semínek, který zbyde po přípravě dezertu s pravou vanilkou.