7. srpna 2017

Ořechové smoothie s lesním ovocem

Chladivá snídaně pro horké letní dny. Našlehaný krém z kešu ořechů, lněných semen, mraženého banánu s příchutí malin a ostružin.
low carb, GAPS, gf/cf




Příprava je velmi jednoduchá - večer dáte banán do mrazáku a namočíte ořechy se semínky. Ráno stačí všechno umixovat v blenderu s další ovocem a můžete snídat. Nebo si v termohrnku odnést snídani do práce. Kešu ořechy jsou po namočení velmi měkké a spolu s lněnými semínky se postarají o hebkost a krémovost smoothie.

potřebujete: 
(2 porce)

40 g kešu ořechů
2 lžíce mletých lněných semínek
250 ml filtrované vody
1 zralý banán
30 g malin
30 g ostružin

postup:

1. Večer předem dejte zamrazit banán, nakrájený na menší kousky. Umletá, případně drcená semínka lnu dejte do čtvrtlitrového hrnku a dolijte vodou. Kešu ořechy také namočte do vody, tady na jejím množství moc nezáleží, protože se před mixováním slijí. Stačí, aby byly ořechy ponořené pod hladinu.

2. Ráno slijte kešu a pak nasypte do blenderu. Přilijte lněná semínka i s vodou, ve které se namáčela a mixujte na plný výkon, vytvoří se hustý a hladký krém.

3. Přidejte kousky mraženého banánu a znovu důkladně rozmixujte do krémové a hladké konzistence. Mixér změní zmrzlý banán na porci sladké zmrzliny, která smoothie dostatečně osladí, takže není potřeba žádný cukr. Navíc mu dodá ještě větší jemnost.

4. Nakonec už jen přisypte maliny s ostružinami a krátce promixujte. 





Maliny a ostružiny mixujte opravdu jen chvíli, aby jejich semínka zůstala vcelku. Rozmixovaná mají tendenci hořknout.

Pokud smoothie připravujete dopředu, přidejte lžící citronové šťávy. Obsažený banán po čase způsobuje ztmavnutí, ale díky citronu si smoothie zachová barvu.