31. července 2017

Omáčka z rajčat a paprik

Sladkokyselá omáčka na těstoviny z rajčat a paprik, dotažená chutí citronu a medu. Pokud ji necháte vařit delší dobu, zhoustne na salsu, která se hodí ke grilovanému masu nebo burgeru.
low carb, GAPS, gf/cf




V létě, kdy je dostatek české zeleniny, se vyplatí uvařit tuhle omáčku ve větším množství, naplnit zavařovací sklenice a uložit do zásob. Uzavřené vydrží několik měsíců.

potřebujete:
(2 velké zavařovací sklenice)

5 velkých červených paprik
3 kg zralých rajčat
4 lžíce olivového oleje
4 lříce citronové šťávy
2 lžíce medu
sůl, pepř

postup:

1. Paprikové lusky přepulte, odstraňte z nich jádřince a pak nakrájejte na kostky.

2. Oloupejte slupku z rajčat (později vás tak nebudou její kousky v jídle obtěžovat). Nejdřív každé rajče nahoře nařízněte ostrým nožem do kříže, dejte do velké mísy nebo hrnce a spařte horkou vodou z rychlovarné konvice. Nechte je ponořené v horké vodě do doby, než trochu zchladnou. Pak slijte, oloupejte z nich slupky a nakrájejte na větší kusy. Při krájení z nich ještě odstraňte tuhé stopečné jamky.

3. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, vsypte kostky paprik a duste na středním ohni deset až patnáct minut. Poté, co se začnou mírně opékat, přidejte rajčata a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a nechte odkryté probublávat.

4. Občas promíchejte a zkontrolujte, jak omáčka houstne. Nechte i vařit přibližně čtyřicet minut, ale můžete nechat i déle podle toho, jak koncentrovanou chuť (a jak hustou omáčku) máte rádi.

5. Stáhněte z ohně, dochuťte citronem a medem a horké přelijte do sklenic, předem propláchnutých vařící vodou. Dobře uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte tak vychladnout.



tipy:

Místo citronu můžete použít i jablečný ocet nebo červené víno.