8. dubna 2012

Střevní propustnost

Pravděpodobně všechna autoimunitní onemocnění doprovází střevní propustnost. Je to stav, kdy střevní stěna propouští do krve nedokonale strávené molekuly stravy nebo toxiny. 

Zdravá střevní stěna umožňuje průchod do krve jen konkrétním látkám. Slouží jako bariéra, která brání větším částicím dostat se do krve. Při střevní proputsnosti je tato síť poškozená, buňky střevní sliznice nejsou pevně spojené, vytvářejí se větší otvory a sliznice je pak propustná i pro nesprávně strávené složky jídla, bakterie, viry, kvasinky... Nežádoucí částice, které bez problémů procházejí střevní stěnou a ocitají se v krevním řečišti pak v těle vyvolávají imunitní reakce. Následkem této situace se rozvíjí potravinové přecitlivělosti nebo se mohou zhoršit autoimunitní stavy.


Střevní propustnost může vést k alergiím, bolestem koubů, hormonálním potížím, únavě, ekzémům, depresím, migréně - seznam je velmi dlouhý. Další problém spojený s tímto syndromem je nízká vstřebatelnost některých minerálů a vitaminů, které sice také volně prostoupí střevní stěnu, ale nejsou přeměněny na svou aktivní formu a tělo je tak nedokáže využít. Jde zejména o zinek, železo nebo vitamin B12.

Příčiny střevní propustnosti:

  • Potravinové přecitlivělosti, nejčastěji na bílkoviny obsažené v obilovinách (lepek a gliadin) a v kravském mléce (kasein a syrovátka). 
  • Prodělané střevní infekce spojené s nerovnováhou mikrobiomu
  • Nedostatek trávicích enzymů
  • Nedostatečná funkce žlučníku
  • Nadbytek cukru ve stravě a naopak nedostatek vlákniny.
  • Špatná dentální hygiena.
  • Dlouhodobé užívání antibiotik, nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) nebo antikoncepce.