3. března 2013

Citrónové lívanečky z mandlí a kokosu

Verze klasických lívanců neobsahuje žádnou mouku, těsto je z vajec, mandlí a kokosu, ochucené citronem. Můžete je jíst s ovocem a jogurtem, posypané skořicí nebo přelité medem.
low carb, GAPS, gf/cf



Přidává se nejen citronová šťáva, ale i kůra, která má léčivé účinky. Obsahuje bioflavonoidy, které fungují podobně jako rutin z pohanky - udržují pružné cévy. Zesilují účinek vitaminu C a postarají se o jeho optimální využití organismem.

potřebujete:
(2 plechy po 10 malých lívancích)

100 g mletých mandlí
50 g strouhaného kokosu
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíci nastrouhané citronové kůry
( z biocitronu, jinak radši bez)
4 vejce
2 lžíce rozpuštěného ghee
2 polévkové lžíce medu
špetka soli

postup:

1.  Předehřejte troubu na 175°C

2. V míse promíchejte všechny ingredience a nechte těsto půl hodiny odpočinout. Kokos potřebuje čas, aby nasákl tekutinu , těsto zhoustlo a lépe se s ním pracovalo.

3. Na plech vyložený pečicím papírem ho potom klaďte polévkovou lžící a rozetřete do kulata.

4. V troubě lívanečky přibližne za patnáct minut na spodní straně zezlátnou. K upečení to stačí, ale pokud je chcete mít zlaté i z druhé strany, pomocí nože nebo vidličky je otočte, a vraťte ještě na pět minut do trouby. Podávejte teplé.