18. dubna 2017

Mladé kopřivy jako špenát

Hromádka divoké listové zeleniny s velkou porcí cibule a česneku. Dušené lísky kopřiv vypadají i chutnají prakticky stejně jako špenát. Pokud to dobrovolně neprozradíte, tak to nikdo nepozná.
low carb, GAPS, gf/cf




Špenát z kopřiv má jemnější chuť a vyšší obsah minerálů než pravý špenát. Hodí se jako pikantní příloha ke grilovaným rybám, můžete ho přidat do rizota nebo zapéct s těstovinami. Anebo jen přidat semínka a oříšky a máte jednoduché vegetariánské jídlo.

potřebujete:
(2 porce)

200 g mladých kopřiv
(dvě větší kytice dvaceticentimetrových rostlinek)
4 malé cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce ghee nebo olivového oleje
sůl

postup:

1. Kopřivy i se stonky dejte do širšího hrnce a zalijte 3-4 litry vody. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a nechte patnáct minut probublávat. Pak slijte přes cedník a kopřivy v něm nechte okapat a zchladnout.

2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, vsypte nakrájenou cibuli s česnekem a orestujte do změknutí.

3. Mezitím otrhejte z kopřivových stonků listy (var je zbavil veškeré žahavosti a nepoddajnosti), ostrým nožem je nasekejte nadrobno a přidejte k cibuli a česneku. Osolte a opepřete a nechte ještě deset minut dojít pod poklicí.


tipy:

Velkého množství kopřiv uvedených v receptu se nebojte, objem se při vaření zredukuje, zůstane přibližně třetina.

Používejte jen mladé, nízké výhonky, starší vysoké kopřivy obsahují hodně kyseliny šťavelové a tělo má pak s jejím vylučováním práci navíc.

"Špenát" můžete na závěr zjemnit kysanou smetanou.