14. července 2018

Ztracená vejce se zeleninou

Příprava chleba s teplým vajíčkem a zeleninou zabere jen pár minut. Nakrájíte zeleninu, obložíte chleba, do vroucí vody vyklepnete vajíčko a po dalších dvou minutách je hotovo.
při toleranci lepku a vyššího obsahu sacharidů




Ztracená vejce se vaří ve vodě s octem, který urychlí uvaření bílku. Žloutek by měl být správně uvnitř tekutý. Pro pevnější konzistenci vařte tři minuty namísto dvou.

potřebujete:
(4 porce)

8 vajec
2 lžíce octa
sůl, pepř

+ plátky žitného chleba, olivový olej a nakrájená zelenina:
římský salát nebo polníček
rajčata
mrkev
bazalka

postup:

1. Do hrnce nalijte vodu, přidejte dvě lžíce octa, přiveďte k varu a zmírněte plamen.

2. Mezitím připravte chleba se zeleninou. Plátky lehce pokapejte olejem a obložte nakrájenou zeleninou.

3. Vajíčka vařte jednotlivě. Každé nejprve vyklepněte ze skořápky do misky nebo hrnku, vařečkou nebo lžící udělejte ve vodě vír a do jeho středu pak opatrně nalijte vyklepnuté vejce. Voda, která kolem vajíčka krouží jedním směrem vytvaruje bílek dokulata. Za dvě minuty je hotovo Vyjměte děrovanou naběračkou, položte na chleba se zeleninou a nakonec osolte a opepřete.