5. prosince 2018

Kořeněné kuřecí kousky se zeleninou

Oregano se skořicí je pro chuť jídla z masa a zeleniny netypické, používá se hlavně v mexické kuchyni. Pokud máte rádi ostrá jídla, přidejte chilli - další "mexické" koření. Jako přílohu můžete namísto rýže podávat tortilly.                                                                                                                                          při toleranci vyššího obsahu sacharidů
gf/cf



potřebujete: 
(4 porce)

kuřecí prsa bez kůže (400g)
šťáva z poloviny citronu
olivový olej
1 lžička oregana
1/2 lžičky mleté skořice
4 stroužky česneku
2 červené papriky
2 cibule
1 větší mrkev
sůl, čerstvě mletý pepř

postup:

1. Do misky nalijte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje, přispyte oregano se skořicí, přidejte rozdrcený česnek a dobře promíchejte. 

2. Maso zbavte viditelného tuku a šlach, nakrájejte ho na malé kostky a vložte do marinády. Promíchejte a nechte krátce (než nakrájíte zeleninu) marinovat. 

3. Papriku nakrájejte na proužky, cibuli na klínky a mrkev škrabkou na brambory na tenké plátky. Čím tenčí proužky a plátky zeleniny nakrájíte, tím kratší dobu pak budete potřebovat pro její přípravu. 

4. Ve velké pánvi s těžkým dnem rozpalte dvě lžíce oleje, přidejte maso i s marinádou a opékejte do změknutí, přibližně pet minut. Pak maso vyjměte z pánve a uchovejte v teple. Prozatím ho nesolte, aby nepustilo šťávu. 

5. Do prázdné rozehřáté pánve vsypte cibuli a nechte zesklovatět. Potom přidejte papriku s mrkví a po změknutí zeleniny vraťte do pánve i maso, osolte, opepřete a ještě dvě minuty opékejte dohromady. 

6. Podávejte s rýží basmati.