30. listopadu 2018

Kynutá bábovka s jablkovou náplní

Jablka s kokosem v jemném kynutém těstě ze špaldové mouky a jogurtu. Díky opakovanému kynutí je příprava časově náročnější, ale odměnou je nadýchaná, voňavá bábovka pro zpříjemnění zimních dnů.
při toleranci lepku a vyššího obsahu sacharidů




potřebujete:

na těsto
200 g hladké špaldové mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
3 lžíce cukru (nejlépe muscovado)
3 lžíce tuzemského rumu
1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
25 ml teplé vody
60 g másla
100 g smetanového jogurtu
2 žloutky
1/4 lžičky soli
+ máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

na náplň
3 kyselejší jablka
15 vypeckovaných datlí (asi 100 g)
šťáva z poloviny pomeranče
lžička mleté skořice
5 hřebíčků rozdrcených v hmoždíři
hrst strouhaného kokosu

postup:

1. 1/2 prosáté mouky nasypte do velké mísy, uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj rum, přisypte cukr a navrch rozdrobte droždí. Nakonec přelijte teplou vodou a počkejte, až vzejde kvásek - kousky droždí začnou nabývat a objeví se drobné bubliny.

2. Mezitím rozpusťte máslo. Do tekutého teplého másla přidejte jogurt, žloutky a sůl, lehce promíchejte a nalijte do mísy k mouce s kváskem. Propracujte vařečkou řídké těsto a nechte pár minut odpočívat. Směs másla a jogurtu by měla být vlažná, pozor, aby nebyla příliš horká, droždí by ztratilo schopnost vytvořit nadýchané těsto.

3. Potom po částech přisypávejte druhou polovinu mouky a vařečkou zpracujte hladké, pružné těsto. Ideální je zpracovat ho nakonec ručně na pomoučené ploše. Vraťte ho potom do mísy, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Kynutí trvá přibližně hodinu. Pokud chcete proces kynutí urychlit, nechte bochánek těsta na pracovní ploše pod nahřátým hrncem, k vykynutí mu pak stačí dvacet, třicet minut.

4. Mezitím připravte náplň: jablka oloupejte a odstraňte z nich jádřince. Datle dejte do misky, zalijte horkou vodou z rychlovarné konvice, nechte chvíli odstát a potom slijte. Obojí nakrájejte na teké plátky, dejte do misky a zalijte pomerančovou šťávou. Přidejte skořici, rozdrcené hřebíčky a promíchejte, nejsnáze to jde rukama.

5. Vykynuté těsto na pomoučené ploše ještě jednou ručně propracujte. Vyválejte obdélníkový plát (přibližně o velikosti 40x50 cm, pro standardně velkou bábovkovou formu) a rovnoměrně posypte strouhaným kokosem. Delší stranu plátu pomyslně rozdělte na čtyři pruhy a do prostředních dvou rozdělte náplň. Přes první vrstvu jablek přehněte krajní pruh těsta a vzniklou kapsu přehněte přes druhou vrstvu jablek. Nakonec přehněte přes celý závin čtvrtý, poslední pruh těsta.

Pro názornost:


6. Hotový závin opatrně podeberte zespodu oběma rukama a nejlépe "švem" nahoru přesuňte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Jeden konec závinu položte na dno a zbytek obtočte kolem středového vyvýšení. V ideálním případě se oba konce sejdou. Ale i když je mezi nimi mezera, případně se závin trochu stočí do spirály, nevadí. Trochu se to ještě spraví při kynutí a pečení. Naplněnou formu dejte na teplé místo a nechte ještě jednou půl hodiny kynout.

7. Upečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 150°C. Přibližně po 30-40 minutách je hotovo. Propečení můžete otestovat špejlí. Před vyklopením nechte bábovku ve formě úplně vychladnout, pak jde snadno vyklopit.